Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Ron, czyli rum jest narodowym trunkiem Wenezeuli. To tutaj od dawna produkuje się markowe trunki takie jak np. Santa Teresa 1796 Ron Antiguo de Solera Rum, czy przedstawiony na zdjęciu Pampero Aniversario Rum z piękną skórzaną torbą. Z dolnej półki, wyśmienicie zaspokoić nasze gusta może chociażby Santa Teresa Gran Reserva, czy Cacique Ron Anejo Venezuela. Margariteńczycy piją przede wszystkim ciemny rum z colą, lodem i lemonką. Poza tym z prawie każdym sokiem owocowym. Najpopularniejszym drinkiem jest ron con parchita, czyli rum z sokiem pochodzącym z owocu drzewa męczennicy jadalnej (marakuja).

 

 

Pampero Aniversario Reserva Exclusiva

Pampero

 

Wyśmienity, powracający do klasyki gatunku, rum z Wenezueli o głęboko mahoniowej barwie. Zdobywca podwójnego złota w 2007 roku na San Francisco World Spirits Competition oraz 96 punktów na 100 w prestiżowym Beverage Tasting Institute. Pełen aromatów toffi, pieczonych jabłek, wloskich orzechów i tytoniu. W ustach lekko wytrawny z posmakiem melasy, przypraw i zamszu. Finisz długi wypełniony wiśniami, dębem, i przyprawami.

(poj. 0,7 l)

 

 

 

 

 

Santa Teresa 1796 Ron Antiguo de Solera Rum

Santa Teresa 1796

 

Jest to rum, który godnie reprezentuje ponad 200-letnią tradycję wenezuelskiej Hacienda Santa Teresa. Charakteryzuje się złocisto-bursztynową barwą oraz słodkawym owocowym aromatem złamanym dębową nutą beczki, w której leżakował 15 lat. Santa Teresa został nagrodzony złotym medalem przez "Chicago Tasting Institute".

(poj. 0,7 l)

 źródło: www.sklep-ballantines.pl

 

 

 

 

Cacique 500 Rum Extra Anejo

cacique 500

 

Dla niektórych to najlepszy rum na świecie. Produkcja rozpoczęta została w 1992 na 500-tną pamiątkę odkrycia Nowego Świata. Ten ekskluzywny rum produkowany jest w Hacienda Saruro w Stanie Lara, gdzie najczystsza woda źródlana i urodzajne plantacje trzciny cukrowej, zapewniają dostępność najlepszych składników. Cacique to rum z melasy, destylowany w starych miedzianych kotłach i leżakujący 8 lat w starych dębowych beczkach.

Aromat jest oszałamiający! Pierwszy jaki do nas dociera to delikatna i słodka woń czekolady, a po tym bogate maślane toffi. Następnie brązowy cukier z odrobiną wanilii, delikatny posmak dębu i wystarczająca ilość alkoholu, która daje nam do zrozumienia, że nie jest to nic co mogłoby przypominać likier.

Ogólnie lepkie i aksamitne aromaty toffi oraz lekkie mrowienie w podniebieniu i na języku podczas degustacji. Satysfakcja gwarantowana!

 źródło: www.drinkology.de

Mapa WenezueliZnajdź

Czy wiesz że?Wiki

Céntimo

...to wenezuelski odpowiednik polskiego grosza.jest oficjalną walutą Wenezueli.

 (czytaj więcej)

S5 Box

Register

*
*
*
*
*
*

(*) niezbedne pola

Scroll Up