Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Kuchnia to bardzo istotny element wenezuelskiej tradycji. Wiele osób zadaje wciąż to samo pytanie: Czy wenezuelska kuchnia jest podobna do kuchni polskiej? Podobieństw jest bardzo niewiele. Nawet zupę zagęszcza się tutaj zupełnie innym produktem. Zapraszam na maleńką wyprawę w świat oryginalnych smaków Wenezeuli. Smacznego!

 

Wenezuelskie Potrawy

 

Arepa

Arepa

Krolową wszystkich wenezuelskich posiłków jest arepa. To tania, prosta w wykonaniu potrawa, która spożywana jest bez względu na region, status społeczny, porę roku czy dnia. To okrągła (10-20cm średnicy), spłaszczona forma, która przygotowana jest z mąki kukurydzianej. Prawie wszyscy Wenezuelczycy przygotowują arepas z mąki marki Harina PAN. Przygotowanie arepy polega na wymieszaniu mąki z wodą i solą (można dodać olej, jajka czy mleko) i po wyrobieniu ciasta, arepę można usmażyć, zgrillować lub ugotować (osobiście preferuję smażoną wersję). Arepa w Wenezueli zastępuje chleb. W restauracjach podaje się ją jako dodatek, natomiast w każdym prawie domu na śniadanie czy kolację. Arepę nacinamy podobnie jak "chleb pita", wyskubujemy miąż ze środka i wypychamy wybranym przez siebie dodatkiem. To właśnie ze względu na dodatki, możemy wyróżnić takie arepas jak:

- arepa de queso (serowa),

- arepa de coco (kokosowa),

- arepa de yuca (arepa manioka jadalnego),

- arepa reina pepeada (z avokado, kurczakiem i majonezem),

- arepa pelúa (z żółtym serem i wołowiną),

- arepa catira (z żółtym serem i kurczakiem),

- arepa de dominó (z białym serem i ciemną fasolą),

- arepa dulce (słodka) i wiele innych jej odmian.

- arepa con perico (z jajecznicą, pomidorami i cebulą),itd.

 

Cachapa

Cachapa

La cachapa to placek podobny do polskiego naleśnika, czy do meksykańskiej tortilli i stworzony ze świeżej kukurydzy. Wyśmienicie nadaje się na śniadanie albo przekąskę. Mimo różnorodnych kombinacji w jakich można spożywać la cachapa, najsmaczniejsza i najpopularniejsza zarazem to spożywana z masłem lub margaryną i z serem lub dżemem.

 

 

 

Empanada

Empanada

Empanadas to typowa wenezuelska przekąska sprzedawana na ulicy. Właściwie od rana do godziny 12-13-stej lokalne gosposie wystawiają stoiska ze świeżo wyrobionym ciastem i równie świeżymi dodatkami: serem, serem z ciemną fasolą, kurczakiem, specjalnie przyrządzonymi mięsami "carne molida" oraz "carne mechada", rybami, "cazon" - przysmakami z ryby.

Bardzo smaczne, syte oraz tanie sprawiają, że klientów na emapanadas nie brakuje.

 

 

Pabellón Criollo

Pabellón Criollo

To narodowa potrawa Wenezueli. Nie na darmo danie to zostało wybrane potrawą narodową. Na obfitość posiłku składa się przede wszystkim wołowina przyprawiona cebulą, czosnkiem pomidorami, papryką, kalendrą. Poza tym na talerzu obok mięsa ląduje czarna fasola (carotas negras) - najlepiej posypana cukrem, biały ryż (uprawiany w kraju) oraz paski platano (specjalna odmiana banana smażonego na oleju). Na Margaricie zamiast mięsa podawana jest ryba. Często danie spożywa się z omawianą powyżej arepas.

 

 

Pozostałe, czyli mini słownik kulinarny

Casabe

casabe (na zdjęciu obok) - to rodzaj pszennego chleba, który wypiekali już indianie. Wytwarzany z korzenia juki, z której usuwany jest trujacy sok, a cała reszta jest prażona. Po tym formuje się placki o dużej wielkości. Zajadać casabe można ze wszystkim - najczęściej z zupami.

chicharrón - smażona świńska skóra, podawana jako przekąska,

consomé de chipi chipi - to afrodyzjak, na który składa się włoszczyzna z małżami,

hervidos de pescado - popularne na Margaricie zupy rybne,

la tortuga marina - to danie z żółwia morskiego. Kategorycznie zabraniam zamawianie tego dania z uwagi na to, że żółw ten jest gatunkiem, któremu zagraża wymarcie (to samo tyczy się pastel de morocoy),

sancocho - to nazwa gulaszu rybnego z dużymi kawałkami ryb oraz warzyw - poza Margaritą zupa może być podawana z mięsem zamiast ryby,

tequeńo - jest to biały ser zawijany w ciasto - wygląda jak paluszek chlebowy. Najczęściej podawany jako przystawka na imprezach - szczególnie na weselach,

 

Potrawy Świąteczne

 

Hallaca

Święta Bożego Narodzenia to szczególny okres dla Wenezuelczyków. Również z kulinarnego punktu widzenia. Na stołach pojawia się przepyszna księżniczka wszystkich wenezuelskich potraw, czyli HALLACA (ajaka). Przygotowywana jest z reguły tylko na święta, a to ze względu na koszty oraz czas wykonania. Hallaca jest następstwem pracy, wszystkich domowników. Danie to uważane jest za smakołyk. To czym jest tak naprawdę hallaca? Jest to ciasto z mąki kukurydzianej, które nadziewane jest mięsem z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, słoniną, pomidorami, papryką, cebulą, czosnkiem, oliwą z oliwek, rodzynkami, migdałami, zielonymi oliwkami, pietruszką, kaparami, cukrem, pieprzem, kminkiem. Na końcu to wszysko zawijane jest w liście bananowca (których się nie spożywa) i całość gotuje na parze. Mniam, na samą myśl o niej cieknie mi ślinka.

Pan de jamón to inaczej specjalne bułki z szynką, którymi częstuje się w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Ensalada de gallina - sałatka warzywna z kurczakiem (na majonezie).

Dulce de lechoza - inaczej słodka papaja - deser - syrop z papai. Na deser nie brakuje również czekoladowego tortu.

artykuł w temacie:

Navidad Vegana (Venezuela)

 

Desery

 

Churros

Desery są nieodzowną częścią wenezuelskiej diety. Wenezuelczycy przepadają za słodyczami, dlatego deserami obiadają się wszędzie. Trudno przejść obojętnie obok budki z churros. Wyrób tych smakołyków jest dość prosty. Ze specjalnie formującej maszyny, ciasto w postaci rurki ląduje w głębokim tłuszczu. Chrupkie churros podawane z cukrem lub gorącą czekoladą (chocolate caliente) są wyborne. Poza tym dość licznie rozmieszczone piekarnie (które serwują również kawę) wykonują przepyszne ciasta oraz torty. Jednym z najpopularniejszych tortów jest bienmesabe. To deser arabskiego pochodzenia, który przywędrował do Wenezueli z Hiszpanii. Oryginalnie wykonywany tort biszkoptowy z miodem i migdałami, tutaj najczęściej łączony jest z kokosowym kremem. Popularne są tutaj desery z owocami. Nikt nie oprze się truskaweczkom z kremem czy domowym sposobem wykonanej mangowej galaretce. Niezwykłą popularnością cieszą się kokosowe pocałunki besitos de coco. Przepis na ich wykonanie znajdziecie w tym rozdziale.

 

Przepis na Besitos de Coco

Besitos

Podaję przepis na zrobienie naszych kokosowych pocałunków. Do ich przyrządzenia potrzebne nam będą:

- 3 szklanki płatków kokosowych,

- 1/2 szklanki maki,

- 4 żółtka,

- 1 szklanka brązowego cukru,

- 1/4 łyżeczka margaryny,

- 2 łyżki kokosowej lub waniliowej esensji,

No i wykonanie:

(1). rozgrzej piekarnik do 180 stopni, (2). przygotuj blachę na której będą wyrastały nasze słodycze, (3). zmiksuj wszystkie składniki w jednej misce, (4). powstałą masę podziel na 24 równe kulki, (5). następnie umieść je na blasze i piecz przez 35 minut, (6). do całości można dodać orzechy, ostatecznie można zamoczyć powstałe besitos w czekoladzie.

(Wenezolano nie ponosi odpowiedzialności za powstałe w Waszym wykonaniu pocałunki)

 

Owoce

 

Ananas Arbuz Avocado

Banan Jabłko cukrowe Gruszla

Aktinidia - Kiwi Limonka Mamones

Mango Melon Nispero

Pomarańcza Papaja Marakuja

Platano Truskawka Brzoza Jagodowa

 

Czy wiesz że?

Platano

Wenezuelskim odpowiednikiem polskiego ziemniaka (w odniesieniu do popularności spożycia) jest plátano. Często mylony z bananem (un cambur), owoc ten może być podawany do niemalże każdego dania. Surowe plátano jest nie do spożycia i dlatego najczęściej zanurza się je w tłuszczu lub piecze na patelni.

 

 

Napoje

 

Batido y Merengada de Frutas

Batido - koktajl

To koktajle zrobione z owoców - właściwie każdy owoc jest odpowiedni. Koktajle nie tylko uzupełniają dzienną dietę, ale przede wszystkim cenione są ze względu na znakomite walory smakowe. Batido oznacza koktajl owocowy, do którego dodaje się lód, zaś do merengada dodajemy mleko.

 

 

 

 

Limonada Frappé

Frappe - Lemoniada

To bardzo prosty do wykonania napój - zwykła lemoniada z pokruszonym lodem. Nalepszy sposób na orzeźwienie w upalne dni. Podaję przepis jak zrobić własną limonada frappé:

- 1 litr czystej wody,

- sok z 3-5 limonek,

- cukier do smaku,

- kostki lodu, mięszadełko no i szklaneczki,

Do mieszadełka wlać wodę, sok z cytrynki i miksować przez 5 sekund. Następnie dodać cukier i miksować ponownie przez 10 sekund. No i na koniec dodajemy lód. Możemy wymienić ostrze i zaczynać od kilku kostek, zwiększając ilość zmiksowanego lodu według uznania.

 

Papelón con Limón

Papelon

Papelón con limón to najprostrzy do wykonania napój. Wystarczy do butelki wlać wodę i rozpuścić w niej specjalny brązowy cukier z trzciny cukrowej. Na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku i zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny. Jest to naturalny, orzeźwiający napój. Sprasowana kostka, która wystarczy nam na około 30 litrów napoju kosztuje grosze.

 

 

 

Coco Frio i Cocada

Przygotowywanie Cocady

 

Coco frio to schłodzony kokos, a ściślej rzecz ujmując jego zawartość. Jeżeli ktoś nie lubi kokosowej wody może zdecydować się na cocada. Cocada to woda, kokosowy miąż, niewielka ilość cukru oraz pokruszony lód. Zmiksowany tworzy przepyszny napój orzeźwiający. Cena jednego cocado to wydatek 5-10 bolivarów (Bs.).

 

 

Jugo de Cańa

 

Jugo de cańa to jasnozielony sok z trzciny cukrowej. Video powyżej przedstawia proces wytwarzania takiego soku. W wielu miejscach, przy ulicy można spotkać stoiska, z takimi lub podobnymi machinami. Napój polecany w popołudniowy upał.

 

Chicha

Chicha

Chicha jest napojem, który oryginalnie pochodzi od plemion indiańskich z rejonu Andów. W Wenezueli chichę wyrabia się z kukurydzy oraz ryżu. Na ulicach spotyka się budki, gdzie można kupić napój. Najczęściej wyrabiany z gotowanego ryżu, do którego dodaje się mleko i cukier. Całość przechodzi proces fermentacji. Serwuje się prawie zawsze z lodem. Często do napoju dodawane są kawałki ananasa i/lub cynamon.

 

 

Malta

Malta

Malta to napój orzeźwiający. Na pytanie z czym kojarzony jest napój, większość turystów z Polski odpowiedziało że przypomina piwo bezalkoholowe Karmi. Jednak takie porównanie jest zbyt proste. Mimo tego, że Malta sprzedawana jest w Ameryce Łacińskiej, Ameryce Północnej oraz Europie, Wenezuela notuje najwyższej jej spożycie. Mocno schłodzony napój, wyśmienicie gasi pragnienie. Jest niezastąpiony z wszelakimi posiłkami na wynos: hot dogi, empanadas, itp.

 

Kawa

 

kawa

Kawa to najpopularniejszy napój w Wenezueli. Dzięki temu, że Wenezuelczycy tak często piją kawę, stała się ona nie tylko częścią wenezuelskiej codzienności, kultury, ale i również stylu życia. Jest kilka zasad jakie obowiązują w tradycji picia kawy. Po pierwsze, kawa musi być zawsze świeża - podawanie odgrzewanej kawy jest bardzo nietaktowne. Wenezuelska kawa jest zawsze aromatyczna - nawet największego śpiocha potrafi wybudzić ze snu, zapach parzonej kawy dobiegający z kuchni. Poza tym nawet chorzy na nadciśnienie nie odmówią sobie mocnej kawy. Z regóły każda kawa słodzona jest dość sporą ilością cukru. Wenezuelczycy najczęściej zaczynają dzień od kawy z dużą ilością mleka. Kiedy już znajdują się w pracy, najczęsciej zaczynają od... kawy. Później jest pora lunchu - gdzie wraz z posiłkiem spożywana jest kawa. Kolejna kawa przez niektórych wypijana jest kolejny raz w pracy. Po powrocie do domu, czas na kawę i wieczorem przed pójściem spać, niektórzy też pijają kawę. Najpopularniejszym miejscem, gdzie można spożywać ten trunek, oprócz restauracji i kawiarni jest piekarnia "panaderia" - to tam wraz z nabyciem świeżego pieczywa można kupić kawę. Czasami zakup kawy może sprawić problem. W Wenezueli nie wystarczy powiedzieć, że chcemy kawę. Café por favor (poproszę kawę). Tutaj bowiem każdy rodzaj kawy ma swoją nazwę. I tak:

- pequeńo "pekenio" maleńka kawa wielkości naparstka,

- grande to wielkość standardowej filiżanki,

- guarapo to najsłabszy rodzaj kawy, kawa lekko wyczuwalna, rozcieńczona z wielką ilością wody,

- guayoyo jest to kawa słaba, ale mocniejsza aniżeli guarapo,

- negrito to mała czarna kawa,

- negro to kawa czarna jednak standardowej wielkości,

- cortado to odpowiednik expresso,

- marón to kawa z niewielką ilością mleka,

- café con leche to kawa do połowy wypełniona mlekiem - najczęściej pijana podczas śniadania,

- cappucino, latte, itd - te nazwy obowiązują również i tutaj - Wenezuela nie posiada odpowiedników dla tego typu napojów.

UWAGA !!! Wszystkie kawy sprzedawane na ulicy podawane są w plastikowych kubkach. Trzeba uważać, żeby się nie poparzyć.

 

Alkohol

 

Margarita jest nietypowym miejscem, jeżeli chodzi o omawiany teraz temat. Wyspa jest bowiem strefą wolnocłową i tutaj alkohole są o wiele tańsze, aniżeli na kontynencie. Każda większa miejscowość ma sklepy specjalizujące się tylko w sprzedaży alkoholi. Dlatego turyści oprócz pięknych wspomnień, wywożą z Margarity alkohole (najczęściej whisky). Gdybyśmy mieli ochotę zabrać ze sobą jakieś trunki, bierzmy ze sobą co najwyżej 2 litry alkoholu na głowę. Reszta zostanie skonfiskowana przez strażników.

 

Piwo

Piwo Polar

Piwo jest najpopularniejszym napojem orzeźwiającym w Wenezueli - oczywiście dla dorosłych. Smakowite, mocno schłodzone piwo najczęściej serwowane jest w butelkach 0,33ml. Z uwagi na panujące upały piwo szybko się nagrzewa, a małe butelki powodują, że zawartość błyskawicznie jest zassysana przez spragnione gardła. Czasami przy "większym piciu", można zauważyć niepodopijane piwo, które zdążyło się ogrzać. W kulturze picia piwa jest niemalże zabronione spożywanie ciepłego piwa. Una cerveza, por favor!, albo zwyczajnie Una fria!. Pierwsze zdanie oznacza "poproszę piwo", drugie znaczy "zmrożone" i sprzedawca wie o co chodzi. Najpopularniejszym piwem jest tutaj Polar Ice, Regional, Solera, Brahma na licencji brazylijskiej, produkowane jednak w Wenezueli. Moim ulubionym piwem jest Polar Negra - najmocniejsze w porównaniu z powyższymi - jednym słowem wyśmienite na codzienne upały. Prawie wszystkie piwa mają swoje odpowiedniki "light".

 

Rum

Wenezuelski Rum

Ron, czyli rum jest narodowym trunkiem Wenezeuli. To tutaj od dawna produkuje się markowe trunki takie jak np. Santa Teresa 1796 Ron Antiguo de Solera Rum, czy przedstawiony na zdjęciu Pampero Aniversario Rum z piękną skórzaną torbą. Z dolnej półki, wyśmienicie zaspokoić nasze gusta może chociażby Santa Teresa Gran Reserva, czy Cacique Ron Anejo Venezuela. Margariteńczycy piją przede wszystkim ciemny rum z colą, lodem i lemonką. Poza tym z prawie każdym sokiem owocowym. Najpopularniejszym drinkiem jest ron con parchita, czyli rum z sokiem pochodzącym z owocu drzewa męczennicy jadalnej (marakuja).

 

 

Guarapita

Guarapita

To pyszny napój, który nie pochodzi z Margarity, ale wyjątkowo może zostać tutaj zakupiony. Miejscem słynącym z występowania tego trunku jest Choroni. Choroni to wioska rybacka leżąca nad Morzem Karaibskim. Alkohol najczęściej wytwarzany jest z kokosa czy z marakui. Nie tylko odświeża, ale posiada wszystkie właściwości godne dobrego trunku.

 

 

 

 

Whisky

Whisky

Wenezuela jest krajem, w którym spożycie whisky na jednego mieszkańca jest jednym z najwyższych na świecie. Whisky szczególnie na Margaricie pije się wszędzie. Nie tylko w domu, na imprezach, a także na plaży. Margarita jest miejscem, w którym prawie cała Wenezuela zaopatruje się w whisky.'

 

 

 


 

czytaj więcej na temat wenezuelskiej kuchni:

- Kuchnie świata: Wenezuela

Mapa WenezueliZnajdź

Czy wiesz że?Wiki

Słońce na Margaricie

...świeci prawie że nieustannie: codziennie, przez cały rok od 06:00 do 18:00.

 (czytaj więcej)

S5 Box

Register

*
*
*
*
*
*

(*) niezbedne pola

Scroll Up